18 aug, 2022

Energielabel, verplichtingen en praktische tips voor een beter label!

Is het energielabel verplicht? Heeft mijn woning al een energielabel? Zo nee, waar kan ik deze dan aanvragen? Dit zijn vragen die wij dagelijks krijgen. Begrijpelijke vragen, die wij in deze blog willen beantwoorden.

Voor het complete verhaal moeten we even terug naar januari 2021. Een nieuwe wetgeving gaat van kracht. Vanaf dat moment werd het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel te hebben. Is er geen geldig energielabel aanwezig? Dan moet er één worden opgesteld via de NTA 8800 methodiek.

NTA8800

Regelen

Opname

Voordelen

5 tips

Wat is de NTA 8800?

De EU vraagt aan alle lidstaten om een realistisch beeld te geven van de energieprestatie van het vastgoed in een land. Dit heeft alles te maken met de ambitieuze klimaatplannen van de EU. Om deze plannen te verwezenlijken, is het van belang om te weten wat de huidige staat is van de energieprestatie. Daarom moet eerst overal een energieprestatiemeting gedaan worden. Zodat er vervolgens maatregelen genomen kunnen worden om deze prestaties te verbeteren. Om te voorkomen dat dit een wassen neus werd, is er een methodiek voor geschreven: de NTA 8800.

Hoe regelt u een energielabel?

Niet zomaar iedereen kan een energielabel opnemen. Om een officieel geregistreerd energielabel op te nemen en af te mogen melden, moet de adviseur NTA 8800 gecertificeerd zijn. Zo kan de kwaliteit van de geleverde energielabels gegarandeerd worden. Uiteraard werkt Blinqlab ook alleen met gecertificeerde adviseurs.

Deze gecertificeerde adviseur moet verplicht op locatie zijn geweest om het energielabel op te nemen. Dit kan dus niet op basis van foto’s of op basis van wat losse informatie. Er is echt een bezoekje aan de woning nodig. Omdat Blinqlab dagelijks al honderden woningen bezoekt, is de combinatieslag snel gemaakt. De fotografieafspraak wordt vaak direct gecombineerd met de afspraak voor het energielabel.

Waar wordt naar gekeken tijdens een energielabel opname?

Gedurende deze afspraak zal de adviseur naar verschillende zaken kijken om vast te kunnen stellen welk energielabel uw woning heeft. Hij kijkt onder andere naar de gevel, de koel- en verwarmingstechnieken, de isolatie, het glas, de C.V., en al dat soort zaken. Op deze manier kan het energielabel worden vastgesteld.

Na de afspraak zal de adviseur de software vullen met alle informatie die hij opgenomen heeft. Dan zal er een labelletter uitkomen die iets zegt over de energieprestatie van de woning. Dit zal een letter zijn tussen de A en de G, waarbij een G het minst zuinig is en de A++++ is het meest zuinig.

Wat heeft u aan een energielabel?

Een energielabel heeft voordelen voor zowel de kopende als de verkopende partij. Heeft de woning een ‘hoog’ energielabel dan kan dit positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. En ook op de snelheid waarmee een woning verkocht wordt. Kopers aan de andere kant, kunnen door het energielabel makkelijk zien hoe energiezuinig een woning is en aan de hand daarvan kan ook een inschatting gemaakt worden van de energierekening.

5 tips voor een hoger energielabel

1. Isoleer uw dak

Met dakisolatie bespaart u veel energie en dus geld. Zelfs als uw dak nu matige isolatie heeft, is een verbetering naar goede isolatie de moeite waard, al is de besparing dan wel iets lager. Met een geïsoleerd dak voelt uw woning prettiger aan. De warmte blijft beter onder het dak hangen waardoor het in de woning comfortabeler is. De besparing ziet u elk jaar terug op de energierekening, daarnaast stijgt ook de waarde van uw woning.

2. Isoleer uw gevels

Het isoleren van uw gevels zorgt voor een prettige, warme woning en een lagere energierekening. De woning houdt de warmte veel beter vast, want er zit een dikke jas omheen. Isoleren aan de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft veel voordelen: je kunt namelijk een veel dikkere laag isolatie aanbrengen en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

3. Isoleer uw vloeren

Vloerisolatie houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen waardoor de warmte in de woning beter blijft hangen. Het zorgt voor een aangenamere vloer zonder tochtklachten. Isolatie tegen de onderzijde van de vloer levert de grootste besparing op.

4. Vernieuw uw beglazing

Er is ook veel te winnen op het gebied van uw glaswerk. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple-glas isoleert nog beter, maar daarvoor moeten vaak ook de kozijnen worden vervangen. De voordelen van isolatieglas merkt u meteen: uw woning blijft warmer en u voelt minder kou en tocht. Ook heeft u geen last meer van beslagen ramen aan de binnenzijde.

5. Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel positieve voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je veel op de energierekening kunt besparen. De zon geeft zonne-energie en daardoor worden de kosten van je energierekening een stuk lager. Deze investering heb je vaak al binnen 10 jaren terugverdiend

Nog geen energielabel? Vraag deze eenvoudig aan!

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vier =

Misschien zijn deze nieuws items ook wel interessant?

Blinqlab Kleurwedstrijd!

Blinqlab Kleurwedstrijd!

Na een jaar lang druk te hebben gefotografeerd. Is er in de haven een bijzondere man gearriveerd…

Terugblinqen

Terugblinqen

Terugblinqen! Zo noemen we dat ook wel bij Blinqlab. U mag dit in normaal Nederlands vertalen naar zoiets als ‘terugkijken op’…

De winnaars zijn bekend!

De winnaars zijn bekend!

Sint heeft persoonlijk de winnaars uitgezocht En samen met Blinqlab de dikste prijzen gekocht…

Nu ook bij Blinqlab

Snel contact opnemen via WhatsApp

We zijn nu ook bereikbaar via WhatsApp! Heb je vragen of hulp nodig? Klik rechtsonder om direct met ons in contact te komen. We staan klaar om je snel te helpen!

Adres

Blinqlab Nederland
Pruimendijk 137
2989 AH Ridderkerk

Contact

Bel naar 088 678 6789 of mail naar info@blinqlab.nl