Hoe meet je een woning in?

Aan de hand van deze handleiding geven we een omschrijving hoe je een duidelijke schets kan maken en uploaden.

Algemeen

 • Teken de schets schaal 1:100 op een schetsformulier.
 • Gebruik een apart schetsformulier voor elke verdieping. Schets de verdiepingen in dezelfde richting.
 • Werk structureel van de begane grond naar boven en noteer eerst grote maten en dan de kleine maten.
 • Schrijf leesbaar en zorg dat alle tekst en maatvoering in dezelfde richting geschreven staat. Schets ook alle woonlagen in dezelfde richting.
 • Maak volledige maatlijnen aan de buitenzijde van de plattegrond en schrijf zoveel mogelijk buiten de schets. Zo kun je direct zien of er een maat ontbreekt.
 • Aangegeven hoogtematen zijn altijd netto en de lengte- en breedtematen zijn altijd binnenmaten/nettomaten tenzij duidelijk anders aangegeven in de schets.

Hoofdmaten bepalen
Meet eerst de totale inwendige breedte en lengte van de begane grond en teken de buitenmuren. Geef de buitenmuren een dikte door een tweede lijn te tekenen of een dikkere stift te gebruiken.
Teken maatlijnen rondom de schets. Schrijf de hoofdmaten op de buitenste maatlijnen.

Binnenwanden
Teken de binnenmuren en schrijf de maten op een nieuwe maatlijn. Werk daarbij van buiten naar binnen en zorg dat alle maten van elke ruimte in de schets staan.
Zet de hoogte in iedere ruimte. Indien de hele verdieping dezelfde hoogte heeft zet dit buiten de schets.
Ga er niet vanuit dat de tekenaars bepaalde maten kunnen afleiden. Dit leidt tot veel gepuzzel en dus vertraging. Bovendien zijn de ingemeten maten referenties ter controle voor de tekenaars.

Ramen & deuren
Als alle binnenmaten aangegeven zijn in de schets kun je de ramen en deuren inmeten en intekenen. Geef bij de deuren de draairichtingen aan en geef aan wanneer een raam of deur een vlakverdeling in het glas heeft. Voeg hiervoor een eenvoudige schets van de vlakverdeling toe.

Geef de volgende maatvoering aan:

 • breedte
 • hoogte
 • afstand tot muur en/of ramen en deuren -hoogte t.o.v. de vloer (bij ramen)

De breedtematen worden op de maatlijnen aangegeven. De hoogtematen geef je aan door in de schets de afmetingen onder het raam aan te geven. Je meet vanaf beneden (afstand van vloer tot raam) naar boven (hoogte raam en evt. extra raam daarboven).

Trap
Er zijn verschillende soorten trappen zoals de spiltrap, steektrap, trap met onder- en of bovenkwart en de bordestrap. Geef de vorm van de trap goed weer en teken een pijl om de stijgrichting aan te geven. Het uiteinde van de pijl staat dus altijd boven aan de trap.

Leidingschachten en vides
Geef alle leidingschachten en rookkanalen aan met een kruis en met de daar bijbehorende maatvoering.
Teken vides op de benedenverdieping met stippellijnen en een gestippeld kruis. Op de verdieping daarboven (waar de vide zich bevindt) teken je de vide met doorgetrokken lijnen en schrijf je de tekst ‘Vide’.

Keuken
Meet eerst het aanrechtblad en teken deze in. Geef vervolgens aan waar de apparaten zich bevinden:

 • Kooktoestel (aantal pitten)
 • Gootsteen (vorm, 1 of 2 kranen)
 • Koelkast (geef aan met KK)
 • Vaatwasser (geef aan met VW)

Wasmachine en wasdroger
Een wasmachine en of wasdroger teken je door een vierkant te tekenen met daarin tekst WM (wasmachine) en/of WD (wasdroger). Ook als er alleen een aansluiting is geef je de tekst aan.

Toilet en badkamer
Bij het toilet en de badkamer teken je alle vaste elementen in. Als het rommelig wordt kun je de badkamer ook in een losse schets tekenen.

Extra elementen
Benoem elementen zoals de open haard, CV en de meterkast (MK).

Zolder en dakkapel
Op zolder is het belangrijk om de schuine daken goed in te tekenen wanneer deze aanwezig zijn. Dit doe je door een stippellijn te tekenen waar de hoogte 1.50m. is en de afstanden van deze lijn tot de muur en andere 1.50m. Ook ontvangen we graag een doorsnede van het type dak. In de schets wordt het namelijk hetzelfde getekend, maar voor de m2/m3 berekening is het een groot verschil of een dak vanaf de vloer schuin omhoog gaat of pas op een andere hoogte. Geef verder aan waar de noklijn zich bevindt en wat de hoogte hier is.

Wanneer er een dakkapel aanwezig is hebben we daarvan de lengte, breedte en hoogte nodig. Je kunt dit het beste weergeven door een kleine doorsnede toe te voegen. We hebben van alle maatlijnen waar ‘?’ bij staat een afmeting nodig. Geef de buitenwanden aan met een dubbele lijn of met een dikkere stift.

Garage en schuur
Wanneer er een garage of schuur aanwezig is, trek de maatlijnen dan door tot de laatste muur op het erf, of tot het einde van de tuin. Geef de binnenmaten (LxBxH) en ook de eventuele afstand van de schuur tot de woning.

Ruimtes benoemen;
Benoem alle ruimtes, de functie van de ruimte kan invloed hebben op het meetellen in de m2.

Niet intekenen : Verwarming en elektra
Radiatoren, vloerverdelers, schakelaars, lichtpunten en stopcontacten hoef je niet in te tekenen.

Laatste check:
Aan de hand van het volgende lijstje kun je checken of de schets alle benodigde input heeft zodat wij aan de slag kunnen met het tekenen van de plattegrond.

 • Staan alle lengte- en breedtematen op de maatlijnen?
 • De tekst is goed leesbaar en er is niets doorgekrast of rommelig getekend.
 • Tel de afmetingen bij elkaar op en controleer of muren die tegenover elkaar staan met elkaar overeen komen. Mocht het juist wel kloppen dat de afmetingen aan weerszijden niet overeenkomen, zet dat er dan bij.
 • Maak evt. recht boven het document een foto van de schets als je geen scanner hebt.
 • Zijn de schetsen na het inscannen / fotograferen nog leesbaar?

Blinqlab, Inmeten, Schets

Abonneer je op onze nieuwsbrieven.

Vul je e-mailadres in en laat je inspireren

© 2020 BLINQLAB | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.